WETENSWAARDIGHEDEN    BETREFFENDE DE NAAM EN DE VERSCHILLENDE TAKKEN

De families Lenssinck, Lensing, Lensink, Lensinck en verdere varianten komen oorspronkelijk uit dezelfde omgeving; ruwweg de grensstreek Dinxperlo, Aalten, Bocholt en Haren. Dit blijkt ook bijv. wel uit het feit, dat er tot vandaag de dag nog tientallen mensen met de naam Lensing in Bocholt wonen.

Voor de tijd van de burgerlijke stand, dus zeg maar voor Napoleon, was personenadministratie een rommelig gebeuren.

Achternamen werden fonetisch geschreven, soms werden zelfs bijnamen gebruikt. Zo komen de Lensinks tot ver in de 19e eeuw in officiële documenten ook voor als Lins, Lints, Lensink, Lensing, Lensinck, Lenssink, Lenssinck, Lentsink, Lentssink en zelfs Lentzink - deze laatste variant is waarschijnlijk ontstaan omdat stamvader Johannes Hermanus uit Bocholt een Duits accent had.

Niet iedereen kon vroeger lezen en schrijven en dus zijn veel fonetische varianten als definitieve versie van de achternaam vast komen te staan. De precieze verwantschap tussen de verschillende naamsvarianten is onmogelijk vast te stellen, door de gebrekkige administratie van voor 1800.

Problemen met de spelling van de naam blijven zelfs tot na 1900 voorkomen in akten van de Burgerlijke Stand - we vinden dan sporadisch de varianten 'Lensing', ‘Lenssink’, ‘Lensinck’ en zelfs ‘Lensfinck’.

Het 'ink',‘inck’ of ‘ing’ betekent oorspronkelijk ‘nakomeling van’, het is typerend voor veel familienamen uit de Achterhoek.

Na 1500 verandert de betekenis geleidelijk aan in ‘van’, bijvoorbeeld een bepaalde boerderij of gehucht. ‘Lens’ zou van het oud-Duitse ‘Lenz’ ofwel ‘lente’ kunnen komen.
Lensink, Lensing, Lensinck, Lenssink, Lentsink, Lentssink, nakomelingen van de lente!

Deze site heeft meerdere takken uitgewerkt en hieronder volgt een introductie van een aantal van deze stambomen.

INTRODUCTIE Naar STAMBOOM
- Lensink ( katholieke tak) Lensink  (Arent Joest Lensingh uit Haren)   
- Lensink (protestantse tak) Lensink  (Alof uit Aalten) 
- Lenssinck Lenssinck  (Jan Lenssinck uit Bocholt)
- van Buren Lensinck Lensink  (Arent > van Buren uit Meppel)
- Lensink (Geert) Lensink  (Geert/Kappers uit Aalten)